Gå til indhold

Navne – Nyt om navne

5 der rykker

Foto af Lone Bildsøe Lassen

LONE BILDSØE LASSEN, 53, er ny direktør i Det Danske Hus i Palæstina, som ligger i byen Ramallah på Vestbredden. Hun har tidligere været sektionschef for Mellemøsten i Dansk Flygtningehjælp og før det ansat i FN’s Udviklingsprogram (UNDP) i Jerusalem.

Foto af Stephen O'Brien

STEPHEN O'BRIEN, 58, skal i fremtiden have ansvaret for FN’s humanitære anliggender. Den konservative politiker har fra 2010 til 2012 været Englands minister for international udvikling, og de seneste år David Camerons særlige udsending i Sahel-regionen.

Foto af Maria Lindhardt

MARIA LINDHARDT, 38, er netop tiltrådt som regionsleder i Mellemøsten for Danmission. Maria Lindhardt har en dobbelt kandidatgrad i religionsvidenskab og socialvidenskab og har været ansat som seniorrådgiver på den danske ambassade i Beirut. Hun er desuden libanesisk gift.

Foto af Zindziswa Zindzi Mandela

ZINDZISWA ZINDZI MANDELA, 54, er blevet udpeget som Sydafrikas ambassadør i Danmark. Ud over en uddannelse i jura fra University of Cape Town er Zindzi yngste datter af Sydafrikas afdøde præsident Nelson Mandela.

Foto af Jeppe Tranholm-Mikkelsen

JEPPE TRANHOLM-MIKKELSEN, 52, tiltræder posten som generalsekretær for EU’s ministerråd og dermed en position som en af verdens mest magtfulde embedsmænd. Han er født i Yemen, hvor hans far var missionær, og moren skoleleder, men er opvokset i Nordjylland.

 

Dansker får FN-toppost i Mali

Generalmajor Michael Anker Lollesgaard skal lede FN’s fredsbevarende mission i Mali som en af de højest placerede danske militærfolk i FN.

AF KARIN BERGQUIST

Foto af Michael Anker Lollesgaard FOTO: NORDE ERNST VAN

Rygsækken er fuld af erfaringer fra vanskelige destinationer. Den danske generalmajor Michael Anker Lollesgaard har været udsendt til Irak og Bosnien, uddannet danske enheder til udsendelser i Afghanistan, været militærrådgiver i FN i New York og bidraget til oprettelse af en militærskole i Zimbabwe.

Nu skal han ned og beskytte civilbefolkningen og stabilisere Sahel-regionen i et Vestafrika plaget af terrorisme og organiseret kriminalitet, kidnapninger og smugling af narko, våben og mennesker. Området er desuden rigt på olie, gas og uran.

Men den eksplosive cocktail skræmmer ikke generalmajoren.

“Mit job bliver at lede styrkerne på jorden. Men først skal jeg ned og få missionen ind under huden. Møde soldaterne, forstå dem og opleve problemerne i øjenhøjde,” siger den 54-årige nyslåede styrkechef for MINUSMA (The United Nations Multi-dimensional Integrated Stabilization Mission in Mali).

Lederskab bliver der brug for, da mange af styrkerne ikke er særlig godt udrustede og mangler uddannelse og beskyttelse til at løse de farlige opgaver. Alene i 2014 døde 30 af MINUSMA’s folk.

Et virvar af fraktioner

Det er svært at bevæge sig rundt i det enorme ørkenområde og at få tæt kontakt til lokale, men det er afgørende for at vinde tillid. Oprørs- og terrorgrupperne har giftet sig på kryds og tværs og har flere dagsordener. Nogle ønsker sharia, andre selvstændighed, nogle er terrorgrupper, og de bekæmper hinanden internt.

“Jeg skal ned til en meget kompleks situation i det nordlige Mali med terrortrusler og oprørsgrupper. Men Danmark har længe været til stede i Mali med et solidt udviklingsprogram,” siger Michael Lollesgaard.

MINUSMA består af knap 9.000 mand fra 40 lande i Sahel og Asien. Europa leverer især efterretningsfolk: Holland 643, Sverige 190 og Danmark 12, med forventning om flere. I 2014 stillede Danmark et Hercules-transportfly til rådighed for missionen, der skal beskytte civilbefolkningen.

Der er netop indgået en foreløbig fredsaftale mellem oprørere fra nord og regeringen i Bamako om at inddrage flere repræsentanter fra nord i sikkerhedsstyrkerne, i nationalforsamlingen og i nye regionale forsamlinger. Hvis alle tilslutter sig aftalen, er der måske udsigt til fred i Mali.

 

Top

Denne side er artikel 24 af 27 til publikationen "Udvikling nr. 2 · 2015 · Maj".
Version nr. 1.0 af 12-05-2015
Publikationen kan findes på adressen http://www.netpublikationer.dk/um/udvikling_0215/index.html