Udenrigsministeriet

Indien

Det Indiske flag

NYT HANDELSKONTOR I DET VESTLIGE INDIEN

af Kent Dahl

De færreste danskere kender navnet. Men i den indiske delstat Gujarat bor over 50 millioner mennesker. Gujarat er samtidig en af de mest erhvervsvenlige indiske delstater og en af dem med størst økonomisk vækst.

Blandt andet derfor har Danmarks Eksportråd besluttet at åbne et nyt handelskontor i Gujarats hovedby, Ahmedabad. Ideen er at vise de danske produktionsvirksomheder et alternativ til de steder, hvor danske virksomheder traditionelt har etableret sig i Indien.

"Det er formentlig de færreste danske erhvervsledere, som kender Ahmedabad," erkender Peter Sand, som er chef for handelsafdelingen på ambassaden i New Delhi.

"Netop fordi byen og Gujarat-staten er et nyt vækstområde i Indien, så åbner det nye muligheder," tilføjer han.

Danmarks Eksportråd er allerede repræsenteret med kontorer i New Delhi og i den sydlige by Bangalore. Ud over Chennai og Mumbai er det især her, at de omkring 110 danske virksomheder i Indien har valgt at åbne kontorer eller etablere fabrikker.

"Men selv om prisniveauet generelt er lavt i Indien, så er huslejer og jord blevet relativt kostbart i de store metropoler," supplerer Faisel Mushtaq Butt, der er den nye leder af Danmarks Eksportråds kontor i Ahmedabad.

Til gengæld er det stadig muligt at købe en meget billig industrigrund relativt nær på Ahmedabads lufthavn, og huslejer i moderne kontorbygninger i Ahmedabad er generelt 10 gange billigere end tilsvarende kontorer i Mumbai, der ligger 300 kilometer væk. Konkurrencen om uddannet arbejdskraft er også mindre end i de store kendte erhvervsklynger. Ahmedabad har adskillige uddannelsesinstitutioner og eksempelvis anses Indian Institute of Management for at være blandt verdens bedste business schools.

Konsulentfirmaet PriceWaterhouseCoopers har i en undersøgelse udvalgt Gujarat som et at de bedste steder for mindre udenlandske virksomheder at etablere produktion.

Danfoss – nu med Gujarat-kontor

Danfoss er et af de firmaer, der har set mulighederne i den oversete delstat. Den danske industrikoncern har i forvejen et datterselskab i Chennai og salgskontorer i både Delhi og Mumbai. Men med henblik på at styrke salgsindsatsen i den nordvestlige del af landet har Danfoss nu også lejet kontorplads i forbindelse med det nye handelskontor i Ahmedabad.

"Vi henter 25 pct. af vores salg i Gujarat, og vi forventer stærk øget vækst i området,“ siger direktør K. Hariharan fra Danfoss Industries Ltd. i Chennai.

Ifølge Sand skal Ahmedabad ikke nødvendigvis opfattes som et alternativ til at etablere sig i de mere kendte metropoler. Danske firmaer med base i den sydlige eller østlige del af landet kan med fordel etablere et yderligere kontor i Ahmedabad, lyder opfordringen.

Prøv dig frem

Peter Sand ser imidlertid også Ahmedabad som et sted, hvor nye danske firmaer kan prøve sig frem uden de helt store investeringer. Danmarks Eksportråd får et stigende antal henvendelser fra danske virksomheder, som ønsker at prøve kræfter med Indien. Modsat de store etablerede danske virksomheder er det nu generelt mindre og mellemstore firmaer, som henvender sig. Her passer prisniveauet i Ahmedabad måske bedre. Især hvis der er ønske om at etablere en form for produktion.

Politisk og administrativt anses lokalregeringen i Gujarat for at være meget erhvervsvenlig. Der er et ønske om at tiltrække både indenlandske og udenlandske investeringer. Det blev blandt andet understreget, da den indiske bilproducent, Tata, valgte at flytte en påbegyndt bilfabrik i Kolkatta til Gujarat i år. Nu skal "The Nano", verdens billigste bil, fremstilles her.

Generelt er udenlandske firmaer allerede opmærksomme på Gujarat, og ifølge Faisel Mushtaq Butt er Gujarat nu på top 5 over stater i Indien, når det gælder tiltrækning af udenlandske investeringer.

Gujarat har ni større havne, og Maersk Line er medejer af havnen i Pipavav. Staten har også et net af motorveje, som giver adgang til Nordindien.

Gujarat har ni større havne, og Maersk Line er medejer af havnen i Pipavav. Staten har også et net af motorveje, som giver adgang til Nordindien.

Faisel Mushtaq Butt

Faisel Mushtaq Butt er leder af Danmarks Eksportråds nye kontor i Ahmedabad, der er operativt fra februar 2010. Den 34-årige Butt taler blandt andet flydende hindi, urdu og punjabi og kommer fra et job som investment banker i Danske Markets.

Foto: Charlotte Dahlsgaard

Den politiske leder af staten, Narendra Modhi, har Singapore som forbillede, og under hans regeringstid er der investeret kraftigt i infrastruktur. Det er eksempelvis
en ny, moderne lufthavn med blandt andet afgange til Singapore og Dubai. Staten har også et net af motorveje, som giver adgang til Nordindien. Gujarat har ni større havne, og Maersk Line er medejer af havnen i Pipavav. Modsat mange andre steder i Indien er Ahmedabad og Gujarats officielle industrizoner sikret elektricitet 24 timer i døgnet. I de specielle økonomiske zoner er det også muligt at få fem års skattefrihed, hvorefter der betales halv skat i de efterfølgende fem år.

Rockwool åbner fabrik

Rockwool bliver det første danske firma med produktion i Gujarat. Selskabet er ved at opføre en fabrik i byen Dahai nær kysten.

Det er et joint-venture med Kaefer Punj Lloyd, som er et tysk-indisk firma, der fremstiller teknisk isolering og har store markedsandele i Indien.

Fabrikken skal især fremstille såkaldt teknisk isolation primært målrettet professionelle kunder som eksempelvis raffinaderier, den kemiske industri og større byggerier. Ud over at levere til projekter i Gujarat vil fabrikken også kunne levere til Mellemøsten. Der investeres omkring 137 mio. kr. i fabrikken, som forventes klar i første halvdel af 2010.

Ifølge informationschef Lars Wodschow fra Rockwool er det positivt, at Danmarks Eksportråd får kontor i Gujarat. Erhvervslivets energibesparende foranstaltninger vil i høj grad være drevet af lokale lovgivere. Udenrigsministeriets repræsentation har en særlig mulighed for at informere om, hvordan vi sparer energi i Danmark og ligeledes styrke relationerne til lokale myndigheder.

MARKEDET I AHMEDABAD

Ahmedabad er med seks mio. indbyggere den største by i den nordvestlige stat Gujarat med i alt 55 mio. indbyggere.

Gujarat har en stor landbrugssektor og en betydelig fødevareforarbejdning. Det er den største mælkeproducerende stat i Indien. Staten tæller også to klynger med biotekfirmaer og blandt andet Novo Nordisks samarbejdspartner, Torrent, har hovedsæde i Ahmedabad. Her er selskabet ved at opføre en fabrik, som skal fylde insulin i detailemballage for det danske firma.

Andre industriklynger omfatter petrokemi, olie og gas samt tekstiler.

Peter Sand

Ifølge leder af Danmarks Eksportråd i Indien, Peter Sand, passer prisniveauet i Ahmedabad godt til især mindre og mellemstore danske firmaer, der ønsker at etablere en form for produktion.

Foto: Kent Dahl

Til top
Publikationen kan findes på adressen http://www.netpublikationer.dk/um/9562/index.htm