BØGER

ACTION-IDEALIST PÅ AFVEJE

Hvordan ender en ung u-landsarbejder fra Nordjylland med at smugle guld fra Afrika til Asien for siden at bruge pengene til at købe våben, han kaster ned til oprørere i Nordindien? Spændende historie om en ægte action-idealist. Men vi savner fortællerens refleksion over de negative konsekvenser af hans valg.

Af Signe H. Damkjær

Omslag: De kalder mig terrorist

”Jeg ser, at slidsken lukker sig, og larmen og vinden forsvinder, og jeg ser også, at alle de tomme trækasser stadig ligger surret fast.

Piloten flader ud, vi flyver kun lidt opad. Jeg jubler indvendigt. Det første, afgørende skridt er fuldført. Våbnene er borte, hvor dejligt.”

EN DECEMBERNAT I 1995 regner 300 Kalashnikov-geværer, rifler og pistoler ned fra himlen over den indiske landsby Purulia, der ligger mellem Varanasi og Calcutta. Her starter Niels Holck sin fortælling De kalder mig terrorist. Bogen, der er skrevet i samarbejde med journalisten Øjvind Kyrø, er Niels Holcks egen beretning om, hvordan en ung mand fra Års i Nordjylland forsøger at udstyre de fattige landsbeboere i Vestbengalen med våben, så de kan forsvare sig mod overgreb fra delstatens kommunistiske styre. Våbnene er finansieret af guldsmuglerier i Afrika.

Nedkastningen lykkes, men våbnene havner i myndighedernes hænder. På vej tilbage bliver flyet tilbageholdt i Bombay. Det lykkes den 34-årige dansker at stikke af, men den øvrige besætning, fem russere og den britiske våbenhandler Peter Bleach, bliver arresteret og havner i Presidency Jail i Calcutta. Niels Holck, der dengang hed Niels Christian Nielsen, er nu eftersøgt af Interpol.

Da Niels Christian Nielsen udfører våbennedkastningen, har han allerede været på flugt fra dansk politi i 14 år. Som 20-årig bliver han anklaget for et bankrøveri og flygter fra Hørsholm politi kun iført underbukser. Livet som flygtning, hans søgen efter det åndelige og svaret på, hvordan man skaber en bedre verden, fører ham til Tyskland, Afrika, Latinamerika og ikke mindst til Indien, hvor han besøger den indiske bevægelse Ananda Marga. Niels Christian har allerede i Danmark stiftet bekendtskab med Ananda Marga, der lægger vægt på personlig og åndelig udvikling og socialt arbejde.

Niels Christian vender efter flugten i Bombay tilbage til Danmark, hvor han har levet mere eller mindre skjult i over 13 år. I de seneste år med myndighedernes viden. Han er i dag gift og har taget sin kones efternavn, Holck. Sammen har parret to små børn.

Hellige køer

Bogen er med hjælp fra journalisten Øjvind Kyrø skrevet i et underholdende, let og medrivende sprog. Det er spændende læsning at følge Niels Holck på hans rejse til alle verdens hjørner og hans personlige udvikling fra ung idealist til familiefar.

Men netop fordi Niels Holck har et ønske om at fortælle danskere om Indien, er det en skam, at brillerne, som læseren skal se Indien igennem, er fedtet ind i en vred ung mands noget unuancerede idealisme. I dag, 14 år senere, ønsker han stadig ikke at slagte nogen hellige, idealistiske køer for at diskutere eventuelle negative konsekvenser af våbennedkastningen, guldsmugleriet eller Ananda Marga. Bevægelsen bliver ofte betegnet som en sekt eller terrorgruppe. Det kan også undre, at han ikke forsøger at give læseren en dybere forståelse for konflikten i Vestbengalen, og hvordan den er filtret ind i et mere komplekst politisk billede af Indien.

Men det er øjensynligt heller ikke formålet med bogen. Niels Holcks hovedformål er at forklare, hvorfor han valgte at forbryde sig mod dansk og international lovgivning og forsyne landsbybeboere i Indien med våben. For at svare på det drager han den oplagte parallel til Blekingegadebanden. ”Når jeg læser bøgerne om Blekingegadebanden, får de mig til at tænke over, hvorfor de traf deres valg – og hvorfor jeg traf mine. Det er kun modstandskampen under Anden Verdenskrig, der anerkendes som et legitimt oprør.”

Netop her kunne man ønske sig, at fortælleren kunne se konsekvenserne af de valg, han har truffet i et større perspektiv.

Bogen får et interessant løft af englænderen Peter Bleach, der på mirakuløs vis overlever otte år under umenneskelige forhold i Calcuttas fængsel. På bogens sidste sider giver han sin version af historien, og en forklaring på hvordan både den britiske og den indiske efterretningstjeneste er involveret.

Justitsminister Lene Espersen slog i april 2002 fast, at Niels Holck ikke kan udleveres til Indien. Men i juni samme år kom den nye terrorlovgivning, og i februar i år udtalte Anders Fogh Rasmussen under sit besøg i Indien, at Danmark er villig til at udlevere Niels Holck på betingelse af, at han bliver behandlet ordentligt og ikke kan dømmes til døden.

De kalder mig terrorist af Niels Holck og Øjvind Kyrø udkom den 20. maj på forlaget People’s Press. 272 sider. Pris 249 kroner.

 

BUDDHAS KVINDER – NONNER I BHUTAN

’Buddhas kvinder – Nonner i Bhutan’, som er skrevet af journalist Marie Venø Thesbjerg, skildrer buddhistiske nonners hverdag i et af verdens mest uberørte lande – kongedømmet Bhutan i Himalaya. Den kan købes ved de fleste boghandlere i Danmark eller på info@buddhaskvinder.dk.

Overskuddet går til at støtte nonners uddannelse i Bhutan. Forlaget Ajour, 128 sider, 238 kr.

 

HVAD ER DETTE HVAD

Den amerikanske forfatter Dave Eggers skildrer i bogen ’Hvad er dette hvad’ den sudanesiske dreng Valentino Achak Dengs historie. Valentino flygter som syvårig til fods fra borgerskrigens rædsler gennem et land med oprørsstyrker, løver, sygdom, regeringssoldater og udmattelse. I USA har han genfortalt sin historie til Dave Eggers. Bogen er udgivet på Borgens forlag. 502 sider, 350 kr.

 

TOLKEN FRA DARFUR

er en stærk personlig beretning om et enkelt menneskes heltemod. Da Daoud Haris landsby i 2003 bliver hærget og flere familiemedlemmer myrdet, beslutter han sig for at handle. Han stiller sit liv og sine sprogkundskaber til rådighed for udenlandske journalister og rejser med vesterlændinge ind i konfliktens hjerte. I 2006 indhenter skæbnen ham og han bliver taget til fange. Kim Bildsøe Lassen skriver i forordet: ”Jeg har læst meget om Darfur. Men jeg har aldrig følt så klart, som da jeg læste denne bog”. Bogen er på 179 sider og koster 199 kr. Den er udgivet på Lindhardt og Ringhof.

 

NY BOG OM HIV/AIDS I AFRIKA

Ny dansk bog beretter ud fra virkelige menneskers fortællinger om at leve med hiv/aids-mareridtet i krigsramte områder. ’Sår på sjælen–virus i blodet’ er skrevet af journalist Niels Sørensen. Bogen handler om mennesker, som foruden ar på sjælen også pådrog sig virus i blodet under borgerkrigene i Liberia og Sierra Leone.

Bag udgivelsen står blandt andet den Den Lutherske kirke i Liberia har i samarbejde med Dansk Ethiopermission, som har modtaget støtte fra Danidas særlige pulje for innovative hiv og aids indsatser. Projektet, der er blevet støttet over en tre-årig periode, har arbejdet med flygtninge- og hiv/aids-problematikken og resultaterne herfra har øget viden om mulighederne for at arbejde med hiv i flygtningelejre.

Bogen fås ved henvendelse til Sudanmission, Tlf. 7456 2233 sum@dmr.org

 

DER SKAL BØGER TIL

’Der skal folk til’-kampagnen’, som bl.a. skal sætte fokus på, hvordan alle kan bidrage til at forbedre verden, har netop lavet en novelleantologi.

Antologien består af syv danske forfatteres frie fortolkning ud fra de historier, som en række af Projektrådgivningen medlemsorganisationer har sendt ind i forbindelse med kampagnen. Det er en række rørende og gode historier, som lægger op til refleksion – både hos den enkelte dansker for hvem området er nyt, som hos de, der beskæftiger sig med området som vores daglige arbejde.

Bogen fås hos projektrådgivningen http://www.prngo.dk
Denne side er kapitel 5 af 8 til publikationen "UDVIKLING".
Version nr. 1.0 af 04-06-2008
Publikationen kan findes på adressen http://www.netpublikationer.dk/um/8924/index.htm

 

 
 
 
  Udenrigsministeriet, Danida © | www.um.dk