BHUTAN

Bhutan efter valget: fra Monarki til demokrati – men uden opposition

Kongeriget Bhutan har holdt sit første parlamentsvalg, og vælgernes – og valgsystemets –dom er klar: Bhutans Harmoniske Parti (DPT) har næsten gjort rent bord med 45 mandater ud af 47.

Af Marie Venø Thesbjerg, Thimphu

Førstegangsvælger. Vælgere i kø ved valgsted i Bhutans hovedstad Thimphu. Foto: Polfoto/AP/Manish Swarup.

Førstegangsvælger. Vælgere i kø ved valgsted i Bhutans hovedstad Thimphu. Foto: Polfoto/AP/Manish Swarup.

Den 24. marts gik bhutaneserne for første gang i landets historie til valgurnerne for at vælge de politikere, der skal besætte de 47 pladser i det nyoprettede underhus.

De valgte det sikre og mest leveringsdygtige parti med fem ministre fra den tidligere regering. I valgkampen har vinderpartiet Bhutans Harmoniske Parti (DPT) slået på, at det vil videreføre arbejdet med Gross National Happiness (GNH) (bruttonationallykke). GNH, som er kongens idé, søger at forene Bhutans nationale og religiøse værdier med en økonomisk udvikling, men hvor den økonomiske udvikling aldrig overskygger folkets lykke og velbefindende.

Vinderpartiet har desuden formået at overbevise bhutaneserne om, at de vil bekæmpe korruption. Et tema, der optager mange, eftersom korruption og demokrati går hånd i hånd i Bhutans nabolande.

Et præsidentvalg

Flere bhutanske medier har forklaret valgets udfald med ’JYT-fænomenet’, der refererer til DPT’s leder Jigmi Y. Thinley. Vælgerne gjorde valget til et præsidentvalg. De stemte i høj grad på vinderpartiets Jigmi Y. Thinley, Bhutans tidligere premierminister, som formåede at vise ydmyghed og loyalitet over for traditionelle bhutanske værdier. Han lovede ikke store forandringer nu og her, men stabil og rolig udvikling.

kort

Demokrati i Bhutan

Druk Phuensum Tshogpa (DPT - Bhutans Harmoniske Parti) fik 45 pladser i Nationalforsamlingen, mens People’s Democratic Party (PDP - Folkets Demokratiske Parti) blot fik to. Reelt fik PDP 33 pct. af stemmerne, men som i Storbritannien bliver kandidaterne valgt ved simpelt flertal i enkeltmandskredse.

Kun kandidater med en universitetsuddannelse kan stille op. 4 af de 47 valgte er kvinder.

79,4 pct. af de stemmeberettigede stemte.

Danmark og Bhutan

Danmark har ydet støtte til Bhutan siden 1980’erne, primært til sundhedssektoren, uddannelse, byplanlægning, miljøudvikling og god regeringsførelse.

Bhutan er det land, der modtager mest udviklingsbistand af Danmark målt pr. indbygger med over 60 millioner kroner årligt til landets cirka 700.000 indbyggere.

På Bhutans vej mod demokrati har Danmark blandt andet støttet medierne, udformningen af Bhutans forfatning, valgkommissionen, justitsvæsenet, rigsrevisionen, parlamentssekretariatet og renoveringen af Nationalforsamlingen.

 

Modstanderpartiet, People’s Democratic Parti (PDP), ledes af en tidligere populær sundhedsminister og havde mange stærke og mere erfarne kandidater opstillet i nogle kredse. Men de blev fejet af banen af DPT’s yngre kandidater. Bhutaneserne stemte altså ikke på den enkelte opstillede kandidat i deres kreds.

Vælgerne fravalgte partiet PDP, hvis leder Sangay Ngedup, er gift ind i den royale familie. PDP-lederens familie ejer nogle af de mest velhavende forretninger i Bhutan. Og rygterne gik, at denne relation måske ville skabe ubalance og korruption i det lille samfund.

Oppositionen trækker sig

De internationale valgobservatører erklærede valget frit og fair.

– Det er en meget høj standard, og jeg vil beskrive valget som en succeshistorie. Flot afviklet, effektivt og med stor valgdeltagelse og kun små tekniske fejl. Der er meget lidt risiko for valgsvindel. Det er imponerende, at de kan meddele landsresultatet klokken ni om aftenen. Det er præcist med meget lille fejlmargin, fortæller ambassaderåd Henrik A. Nielsen, der også er valgobservatør for Danmark i Bhutan.

Men ikke alle syntes, valget var frit og fair. Få dage efter valget meddelte de to valgte oppositionskandidater overraskende, at de ville trække sig fra deres poster. Deres leder Sangay Ngedup ønskede en undersøgelse af, hvad der var foregået i dagene op til valget. Han havde forlydender om, at de veluddannede bhutanesere fra hovedstaden havde påvirket landbefolkningen, og at stemningen mod hans parti derfor havde vendt.

Den nye situation – at oppositionskandidaterne trak sig, før regeringen og parlamentet formelt var dannet – havde ingen taget højde for.

– Hvordan kan de gøre det? Nu hvor kongen har givet folket den ære og gave at stemme om magten, hvordan kan de så uden respekt trække sig? Folket har talt. Det er dårlige tabere, der ikke kan respektere resultatet, lyder det fra en DPT-tilhænger, der ikke ønsker at opgive sit navn.

Rygtets magt

– Selvfølgelig har de veluddannede haft indflydelse på deres familier på landet. Men hvad er der galt i det? Hvordan kan man bevise, at det er ulovligt? Mund til mund metode og rygter er det mest magtfulde medie i Bhutan, siger Kinley Dorji, chefredaktør på avisen Kuensel. Der er altså noget om snakken. Folk lader sig påvirke af hinanden. Landbefolkningen hører efter, hvad de veluddannede siger til dem. Særligt ved det første demokratiske valg nogensinde. Og netop rygterne i et lille lokalsamfund som Bhutan fremhæves som en faktor i forklaringen af jordskredssejren: – Resultatet af vores mangel på en meningskultur er, at i forsøget på at stoppe nogen fra at tage regeringen, har vi slået oppositionen ihjel, som nu giver DPT frie hænder til at gøre hvad som helst. Alle med et minimum af refleksions-kapacitet bør bekymre sig om dette. Vi har overgjort, som altid… vi har ladet vores kæmpe appetit for sladder og rygter tage styringen over vores sunde fornuft, skriver kommentatoren Dorji Wangchuk i avisen

Bhutan Times.

Et unikt demokrati

Bhutan gør tingene på sin egen måde. Forfatningen er designet specielt til Bhutan. Det er ikke nogen kopi overført fra et andet land. Fra starten har Bhutan holdt sig til en unik måde. Det var kongen, som ønskede at give demokrati til sit folk, som paradoksalt nok ikke ønskede det. Men mere vendt på hovedet blev demokratiet, da det stod klart, at der ikke var nogen reel opposition.

Hvad gør man uden en opposition? Medierne må nu agere vagthund, og samtidig må det regerende parti, DPT, selv være opposition, lyder det i en leder i Bhutan Times: ”Partiet udtrykte bekymring om det uforudsete ansvar, et omvendt parlament uden en opposition, og indså det måtte være sin egen opposition. En regerende opposition, muligvis den mest klassiske, politiske selvmodsigelse, demokrati nogensinde har produceret.”

Smertefuld overgang til demokrati

Bhutan har med valget mistet sin uskyld og sin faste grund. Med demokrati kan alting diskuteres og udfordres.

– Nu kan en ung, nyvalgt kandidat komme til at give ordre til en langt mere erfaren medarbejder i statsadministrationen, siger en mand i baren Benez i centrum af hovedstaden. Han ryster på hovedet. Overrasket over, at demokratiet vender op og ned på de gamle mønstre.

Demokrati efter kongens ønske

Højst usædvanligt er det kongen selv, Bhutans fjerde konge Jigme Singye Wangchuck, der har ønsket, at Bhutan skal indføre demokrati. Han har løbende sat demokratiseringsprocesser i gang og afgivet sin magt. I 2001 kom udkastet til Bhutans første demokratiske forfatning, og i 2006 abdicerede han til fordel for sin nu 28-årige søn og konge Jigme Khesar Namgyel Wangchuck.

Demokrati rykker ved selvopfattelsen. Konflikter kan eksponeres. Konsensus-holdninger kan udfordres. Men forandringen fra monarki til demokrati er smertefuld.

– Overgangen er en traumatisk oplevelse.

Mest fordi befolkningen kigger dybt indad og er meget opmærksomme på deres kultur. Vi elsker vores institutioner og vores traditioner. Der har altid været givet en sikkerhed i monarkiet. Vi har altid kendt til et oplyst monarki og haft dybt omsorgsfulde monarker til at tage sig af os og guide os, siger Thakur S. Powdyel, nyvalgt DPT-kandidat i byen Samtse, og tilføjer: – Ligeså spændende som demokrati er, lige så fyldt med usikkerhed og bekymring er det.

Valgets taber, PDP-lederen Sangay Ngedup erkender sin personlige forandring således: – Alting i livet er uforudsigeligt. Jeg har lært fra det her at være en bedre buddhist. Alting er forgængeligt. Det eneste permanente, der findes, er forandring, siger han til avisen Kuensel.

Ni dage efter valget vælger de to PDP-op-positionskandidater alligevel at forblive og udføre deres rolle som opposition.

Marie Venø Thesbjerg er freelancejournalist og har tidligere arbejdet for Danida i Bhutan. mariethesbjerg@hotmail.com

Læs også reportage fra valget på http://www.udvikling.dk

Valgdeltagelsen var på 79,4 pct. Og de var ret enige. Foto: Marie Venø Thesbjerg

Valgdeltagelsen var på 79,4 pct. Og de var ret enige. Foto: Marie Venø Thesbjerg.
Denne side er kapitel 4 af 12 til publikationen "Udvikling".

Publikationen kan findes på adressen http://www.netpublikationer.dk/um/8826/index.htm

 

 
 
 
  © | www.um.dk