NAVNE

ELGUITAREN SKAL MED TIL BAGDAD

Grøn zone: Om få måneder tager 47-årige Mikael Hemniti Winther til Bagdad som nyudnævnt dansk ambassadør.

Af Marlene Lyhne Sørensen

Foto: Mikael Hemniti Winther

Foto: Karsten Bidstrup

Fra kontoret på 2. sal er der udsigt over vandet under Knippelsbro i København. Om få måneder er det slut med de indbydende omgivelser. Mikael Hemniti Winther skal fra 1. september være Danmarks nye ambassadør i Bagdad, Irak, og herfra vil der ikke være udsigt til meget andet end støv og tungt bevæbnede soldater.

Ambitionen om en ambassadørpost har været der, siden han startede i Udenrigsministeriet i 1993. Men det er alt andet end det urolige Mellemøsten, Mikael H. Winther har haft i tankerne. Faktisk gjorde hans hustru, som har thailandsk oprindelse, det klart fra starten af deres ægteskab, at der var to ambassader i verden, hun ikke mente, at han skulle arbejde på. Den ene lå i Kabul, den anden i Bagdad.

Mikael H. Winther var enig. Så da tilbuddet om Bagdad-posten kom sammen med en større ambassadør-rokade, rakte han ikke armene over hovedet i begejstring. Han var først og fremmest forundret. Karrieren var hidtil gået i en stor bue uden om Mellemøsten. Mikael H. Winther startede i Landbrugsministeriet, var forbi UNDP i Manila og efter sin entre i Udenrigsministeriet har han været omkring Hanoi og Bangkok, hvor han blev forfremmet til 1. ambassadesekretær. Det var her han mødte sin nuværende kone, Ratana Hemniti Winther, som er ansat i et privat konsulentfirma.

Sydøstasien kvælte drøm om BMW

Mikael H. Winther gik i 1980’erne på Handelshøjskolen og troede, han skulle være revisor og køre rundt i en kæmpestor BMW. Men så overtalte en ekskæreste ham til at tage med på rygsæksrejse i Sydøstasien. Verden slog benene væk under ham, og han blev klar over, at han ville gå efter en international karriere. Han lavede speciale i international økonomi og udviklingsøkonomi, og da han fik sit første job i Udenrigsministeriet, var det som en åbning til et slaraffenland af muligheder. Hans motivation var og er at gøre en forskel i udviklingslandene. Mikael H. Winther er betaget af at dykke ned i fremmede kulturer. Jo sværere at afkode de er, jo bedre. Han ser sproget som den vigtigste nøgle ind i en ny kultur og har lært vietnamesisk og thailandsk under sine udstationeringer. Sproget giver blandt andet adgang til befolkningens humor, og for Mikael H. Winther er det afgørende vigtigt at kunne grine sammen.

Udviklingserfaring til Irak

Mikael H. Winther beskrives som en seriøs og fokuseret medarbejder udstyret med en velvoksen humoristisk sans. Desuden har han en stor lidenskab for musik. Blandt forbillederne er Tom Petty og Pink Floyd-stjernen David Gilmore, og i Hanoi dannede han rockbandet The Deputies sammen med souschefen fra den britiske ambassade og et par erfarne vietnamesiske musikere. I dag spiller han elektrisk guitar i ministeriets band, The Globalisers, og guitaren vil være en selvskreven følgesvend på flyet til Bagdad.

Mikael H. Winther har efter sigende en robust personlighed. Han siger selv, at den skyldes opvæksten i et trygt barndomshjem i Brøndby med sine forældre og to søstre. Der skal meget til at gøre ham stresset, og det vil givetvis være en fordel i det urolige Bagdad. Han endte med at sige ja til posten efter at have forhørt sig om sikkerhedsforholdene. Han skal bo i den særligt sikrede ’grønne zone’ – til gengæld vil bevægelsesfriheden og kontakten til lokalbefolkningen være meget begrænset. Kontrakten løber i to år med mulighed for udrejse hver 5-6 uge. Han og hustruen Ratana, som ingen børn har, vil helst gøre tingene sammen, men sådan bliver det ikke denne gang. Hun kan ikke komme med. Det er ganske enkelt for farligt til, at man vil tage ansvaret for familiemedlemmer. Trods farerne så glæder Mikael H. Winther sig til udfordringen. Han håber blandt andet, at hans erfaring med kvalitetssikring af udviklingsprojekter vil være til gavn i det sønderrevne land. I sit stille sind håber han, at opgaven vil bringe ham et skridt nærmere drømmejobbet som ambassadør i et land i Sydøstasien.

Mikael H. Winther er 47 år og nuværende chefkonsulent i Udenrigsministeriets Kvalitetssikringskontor (KVA). Har siden 1998 været ekstern lektor på cand.scient.pol.-studiet på Københavns Universitet.

Marlene Lyhne Sørensen er freelancejournalist.
marlyhne@hotmail.com

NYT OM NAVNE MARTS 2008

BILATERALE RÅDGIVERE

 

Irene Christiansen, 53, er blevet kontraktansat som seniorrådgiver ved Agricultural and Rural Development SPS, Phase II i Vietnam med tjenestested i Lao Cai og Lai Chau.

Foto: Peter Kurt Hansen

Peter Kurt Hansen, 47, er blevet kontraktansat som seniorrådgiver ved Agricultural and Rural Development SPS, Phase II i Vietnam med tjenestested i Hanoi.Yadav Prasad Khatiwada, 56, er blevet kontraktansat som seniorrådgiver ved Agricultural and Rural Development SPS, Phase II i Vietnam med tjenestested i Dien Bien.

Ulrich Malisius, 56, er blevet kontraktansat som seniorrådgiver ved Urban Development and Environmental Management Component i Tanzania med tjenestested i Dar es Salaam.

Ebbe Knud Poulsen, 55, er blevet kontraktansat som seniorrådgiver ved Agricultural and Rural Development SPS, Phase II i Vietnam med tjenestested i Dak Lak og Dak Nong.

Per Rasmussen, 51, er blevet kontraktansat som seniorrådgiver ved Environmental Sector Support Programme i Bolivia med tjenestested i La Paz.

John Van Rijn, 38, er blevet kontraktansat som seniorrådgiver ved Agriculture Sector Programme Support i Bangladesh med tjenestested i Dhaka.

MULTILATERALE RÅDGIVERE

Foto: Liban Holm

Liban Holm, 32, er ansat som junior professionel officer (JPO) ved FN’s landmine-tjeneste i USA.Christine L. Rasmussen, er ansat som JPO hos UNICEF i Ghana.

Finn Schleimann, er ansat som seniorrådgiver ved Verdensbanken i USA.

UDENRIGSMINISTERIET

Foto: Tine Anbæk

Tine Anbæk, 47, udnævnes pr. 1. december 2008 som ny ambassadør ved ambassaden i Bamako, Mali. Hun kommer fra en stilling som souschef samme sted.Foto: Stig Barlyng

Stig Barlyng, 63, udnævnes pr. 1. september som ny ambassadør i Accra, Ghana. Han kommer fra posten som ambassadør i Kampala, Uganda.Foto: Nathalia Feinberg

Nathalia Feinberg, 44, udnævnes pr. 1. september til ny ambassadør i Kampala, Uganda. I øjeblikket souschef ved ambassaden i Dhaka.Foto: Mimi Grønbech

Mimi Grønbech, 35, er ansat som programkoordinator for Danidas Erhvervssektorprogram i Vietnam. Hun kommer fra en tilsvarende stilling i Ghana.Anders Christian Hougård, 53, udnævnes pr. 1. september som ambassadør i Islamabad, Pakistan.

Foto: Reimer Reinholdt Nielsen

Reimer Reinholdt Nielsen, 62, udnævnes pr. 1. september som ny ambassadør i Kabul, Afghanistan.Foto: Børge Petersen

Børge Petersen, 59, udnævnes pr. 1. september som ny ambassadør i Jakarta, Indonesien.Foto: Arnold Skibsted

Arnold Skibsted, 58, ambassadør i Riga, Letland hjemkaldes pr. 1. september og udnævnes til menneskerettighedsambassadør.Foto: Sus Ulbæk

Sus Ulbæk, 47, udnævnes pr. 1. september som multilateral chef i Udenrigsministeriet.NGO’ER

Foto: Anders Ladekarl

Anders Ladekarl, 48, er ansat som ny generalsekretær i Røde Kors. Han kommer fra stillingen som international chef samme sted.Foto: Elna Bruun

Elna Bruun, 29, udsendes med Læger uden Grænser til et hiv/aids-projekt i Thyolo i Malawi, hvor hun skal uddanne Læger uden Grænsers lokalt ansatte medarbejdere.ANDRE

Judith Kyst, 38, er valgt som formand for den nystiftede organisation Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH). Judith Kyst er generalsekretær for Max Havelaar Danmark.
Denne side er kapitel 12 af 13 til publikationen "Udvikling".
Version nr. 1.0 af 07-03-2008
Publikationen kan findes på adressen http://www.netpublikationer.dk/um/8718/index.htm

 

 
 
 
  Udenrigsministeriet © | www.um.dk