OPERATION MAKVÆRK?

HUSET LIGGER LAAAAANGT UDE I SKOVEN!

Illustration
Operation Hemmelig Hytte fi k tre dages liv – mest i medierne. Illustration: Rasmus Meisler/Spild af Tid ApS.

Bestyrelsen for Operation Dagsværk besatte et hus i en jysk skov i solidaritet med ungdomshuset. Og meddelte tre dage senere, at det bare var for sjov. Konservativ Ungdom havde svært ved at se morskaben og kræver fortsat al offentlig støtte til organisationen bremset.

Det begyndte med en løbetur i skoven. Bestyrelsen for Operation Dagsværk var ude at jogge et sted langt ude i Jylland og kom forbi en åben skovhytte mellem træerne.

– Øj mand, må en eller anden have udtalt.

– Den nupper vi.

Sikkert er det i hvert fald, at bestyrelsesmedlemmerne efter løbeturen anden påskedag sendte besked til den samlede danske presse om, at de var rykket ind i et forladt hus et ukendt sted i Jylland.

De unge mennesker havde ifølge sig selv besat 14 kvadratmeter hemmelig hytte og udråbt den til det eneste fristed, som vil stå til rådighed til kulturel mangfoldighed, når normaliseringen af Danmarks fristeder er tilendebragt og den kommercielle populærkultur har overtaget al kulturel aktivitet. Sådan skrev de.

Bestyrelsen for Operation Dagsværk besatte et hus i en jysk skov i solidaritet med ungdomshuset. Og meddelte tre dage senere, at det bare var for sjov. Konservativ Ungdom havde svært ved at se morskaben og kræver fortsat al offentlig støtte til organisationen bremset.

Heldigvis uddybede talsmanden for bestyrelsen Rasmus Hovedskov Hansen: Huset vi har besat er et tilbud til ungdommen. Det har plads til den store del af den danske ungdom, som nægter at prioritere friværdi frem for fristeder.

Og så begyndte budskabet at dæmre rundt omkring. Sammenhængen var ganske vist stadig en smule uklar, men gymnasie- og HF-elevernes egen solidaritetsorganisation Operation Dagsværk var taget til et hemmeligt sted i Jylland for at aktionere mod rydningen af Ungdomshuset og normaliseringen af Christiania.

Nyt globalt brændpunkt
Venstres Ungdom reagerede prompte og krævede al offentlig støtte til foreningen stoppet. Og Konservativ Ungdom opfordrede elever og rektorer på landets gymnasier til at standse samarbejdet med foreningen om den årlige aktionsdag.

Operation Dagsværk er kendt over hele landet for at samle penge ind til uddannelse af fattige børn og unge i ulandene ved blandt andet at få gymnasieelever til at donere lønnen fra en dags arbejde på en særlig aktionsdag. Siden 1985 har foreningen sendt cirka 100 mio. kr. til lande som Bolivia, Cambodja og Sydafrika. Og nu var turen altså kommet til den undertrykte ungdom i…Danmark. udviklings reporter beredte sig på at tage i skoven for at rapportere direkte fra dette nye

brændpunkt i kampen for global retfærdighed. Men så tikkede en ny pressemeddelelse ind på redaktionen – tre dage efter den første: Hemmelig besættelse var en happening, stod der på papiret, en humoristisk kommentar til debatten om plads til kulturel mangfoldighed.

KU: Stop støtten
For anden gang måtte talsmand Rasmus forklare sig over for pressen: Operation Dagsværks bestyrelse vil hermed gerne understrege, at der ikke var tale om reel besættelse, men om en pressemeddelelse, der var ment som en uskyldig happening. Ideen var at gøre opmærksom på, at der ikke mere var plads til fristeder, så man måtte langt ud i skoven for at finde dem.

– Det gør ingen forskel, sagde landsformanden for Konservativ Ungdom (KU), som stadig mente, at Operation Dagsværks bestyrelse misbrugte sin magt til at bakke op om en politisk sag, der ikke vedkom dem.

– Det er jeg harm over. Og jeg synes, at det er surt, hvis ikke den offentlige støtte og samarbejdet med gymnasierne frafalder nu, sagde den konservative Rune Kristensen.

Siden har der været nogenlunde fredeligt omkring foreningen. Dansk Folkeparti har stillet et §20 spørgsmål i Folketinget til undervisningsminister Bertel Haarder (V) om hans holdning til fremtidige statstilskud til Operation Dagsværk uden at få et klart svar på lige netop det. Og selv er de unge i bestyrelsen ikke nervøse for, at deres spøgefulde debatindlæg vil få nogen videre konsekvenser eller skade foreningens arbejde for de fattige børn og unge i verdens ulande.

– Vi afventer situationen, men tror og håber stadig på, at folk vil engagere sig i det konkrete projekt vi kører til efteråret, siger Rasmus Hovedskov Hansen.

Bertel Haarder, som gennem Undervisningsministeriet støtter foreningen med en halv million kroner i år, ønsker ikke at kommentere på sagen.

Hanne Mølby Henriksen er freelancejournalist. hmh@journalist.dk

udvikling er på gaden igen den 5. juli.

NO BIG DEAL ELLER DUM IDÉ?

udvikling har spurgt tre ’voksne’, hvad de syntes om Operation Dagsværks happening.

Henrik Stubkjær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, som har samarbejdet med Operation Dagsværk om ni projekter i årenes løb: – Når man sidder i en professionel organisation, skal man overveje to gange, hvad det er, man spænder den foran. Der kan være utroligt mange ting man kunne have lyst til at give sin mening tilkende om, men der skal være en legitim grund, før man gør det. Det har jeg svært ved at se her.

Vagn Berthelsen, generalsekretær i Ibis, som samarbejder med Operation Dagsværk om dette års projekt i Bolivia: – Jeg synes da, at det er sjovt og fint at man laver en happening. Når man laver noget i en skov i Jylland, så er det vel netop den symbolske værdi man lægger i det, og det er sgu da meget morsomt. No big deal.

Peter Kuhlmann, formand for Gymnasieskolernes Rektorforening: – Det er en rigtig dum ide. De skal fokusere på det, de er sat i verden for og lade være med at blande det ind i dansk indenrigspolitik. Nu bliver vi sparket tilbage til den gamle debat, om der er politiske valg bag organisationen og dens projekter. Det fjerner fokus fra det egentlige formål; at børn og unge i ulande skal have hjælp. Og det er da dumt.
Denne side er kapitel 9 af 9 til publikationen "UDVIKLING".

Publikationen kan findes på adressen http://www.netpublikationer.dk/um/7919/index.htm

 

 
 
 
  © | www.um.dk