Gå til indhold

Den grønne bølge i Sydamerika – kampen for fri abort

REPORTAGE
SYDAMERIKA

Den 8. august stemte senatet i Argentina nej til at lovliggøre abort. I det katolskprægede Latinamerika er retten til abort stadig ikke en mulighed for de fleste kvinder. I Ecuador og flere andre lande fængsles kvinder for den kriminelle handling at have fået foretaget en abort.

AF: LISE JOSEFSEN HERMANN
FOTO: EDU LEON

RUNDTOMKRING i Sydamerika er der bevægelser i gang, der arbejder for lovliggørelse af abort, kendt under den såkaldte grønne bølge.

Quito/ Equador – Den grønne bølge skyller over Sydamerika. Titusindvis af kvinder med grønne tørklæder fylder gaderne rundtomkring på pavens kontinent. De kræver retten til lovlig, sikker og gratis abort. Også i Quito, Ecuadors hovedstad, har de grønne tørklæder fyldt gaderne.

På en kaffebar i Quitos historiske centrum møder jeg en 28-årig kvinde. Hun har endnu ikke fortalt sin familie om aborten, hun fik foretaget for to år siden. Kvinden vil være anonym, vi kalder hende Juana. Vi sipper til hver vores cappuccino, og jeg føler, at vi næsten lige så godt kunne tale på en café i København. Bortset fra at hun kigger sig rundt i lokalet og sænker stemmen, når hun fortæller om, hvordan hun fik foretaget aborten.

Nej til fri abort i Argentina

Rundtomkring i Sydamerika er der bevægelser i gang, der arbejder for lovliggørelse af abort, kendt under den såkaldte grønne bølge – la ola verde. Senatet i Argentina stemte den 8. august nej til delvis lovliggørelse af abort med 31 stemmer for delvis lovliggørelse og 37 stemmer imod forslaget efter en maratondebat, der varede til efter klokken 14 den følgende dag. Men at abort er på dagsordenen, har været med til at sætte bevægelser i gang på kontinentet – for eksempel i lande som Brasilien og Venezuela. ”Hvis Argentina kan, kan vi også,” lyder det. Afstemningen i Argentina var også symbolsk, fordi den foregik i pavens, den katolske kirkes overhoved, hjemland. En institution, der er kendt som modstander af abort. I Brasilien er debatten omkring retten til abort i fuld gang. I begyndelsen af august begyndte en række høringer om abort med henblik på en fremtidig afstemning.

Abort og ultralyd

Tilbage til Juana i Ecuador. Forholdet til hendes kæreste var dårligt, og hun ikke havde lyst til at få et barn, da hun opdagede, at hun var gravid. Via en veninde fik hun telefonnummeret på en læge, der kunne hjælpe hende. At abortere i Ecuador er ulovligt og strafbart med op til fem års fængsel for kvinden, medmindre graviditeten er resultatet af en voldtægt af en mentalt handicappet kvinde, eller hvis graviditeten er en trussel mod morens liv og helbred.

Juana husker besøget hos lægen som en scene i en gyserfilm. Konsultationen var i et gammelt højhus fra 1970'erne. Hun tog elevatoren op og så til venstre i en mørk gang. Der var ingen vinduer i konsultationen. ”Det var en forfærdelig oplevelse,” husker Juana. Lægen spurgte hende flere gange: Er du sikker? Juana var sikker – i hvert tilfælde indtil besøget hos lægen. Aborten ville koste 500 usdollar og skulle foretages som kirurgisk indgreb. Lægen fortalte også om risiciene ved en abort. Så foretog han en ultralydsscanning på Juana. Bagefter viste lægen hende billeder fra scanningen. ”Det var helt forrykt. Hvad skulle jeg bruge det til, hvis jeg havde besluttet mig for at få foretaget en abort?” Jeg har aldrig grædt så meget som efter besøget hos den læge. Og bagefter kom jeg i tvivl. Der er så mange myter omkring abort. Og så lidt information her i Ecuador. Lægen havde gjort mig bange. Og jeg ville under ingen omstændigheder tilbage til ham,” fortæller Juana.

ABORT I SYDAMERIKA OG DANMARK

 • Argentina nedstemte i august et forslag om delvis lovliggørelse af abort.
   
 • Brasilien begyndte i august en række høringer med henblik på afstemning om abort.
   
 • I Uruguay blev abort delvist lovliggjort i 2012.
   
 • I Latinamerika er straffen for abort strengest i Nicaragua og El Salvador med otte års fængsel.
   
 • I Danmark blev abort straffet med dødsstraf frem til 1866.
   
 • Retten til fri abort op til 12. uge i Danmark trådte i kraft i 1973.

Den grønne bølge fra 2005

Tilbage til Argentina. Hvert år dør omkring 50 kvinder efter abort i Argentina, og abort er den største årsag til mødredødelighed. Det er ulovligt at få foretaget abort, medmindre der er tale om resultatet af voldtægt, eller hvis morens liv eller helbred er i fare. Både kvinderne og lægerne risikerer op mod fire års fængselsstraf, hvis de får foretaget eller udfører en abort.

At afstemningen i august skete lige i Argentina, er ikke tilfældigt – landet har en lang tradition for feministiske bevægelser. Den grønne bølge begyndte i Argentina i 2005, da forskellige kvindegrupper afleverede 100.000 underskrifter til kongressen med krav om retten til lovlig, sikker og gratis abort under sloganet ”Seksualundervisning for at beslutte, prævention for ikke at abortere, lovlig abort for ikke at dø”.

Konsultationen var i et gammelt højhus fra 1970'erne. Hun tog elevatoren op og så til venstre i en mørk gang. Der var ingen vinduer i konsultationen. ”Det var en forfærdelig oplevelse.

Juana, 28-årig kvinde, der fik foretaget ulovlig abort i Ecuador.

Comadres

Vi tager tilbage til Juana i Quito. I dagene efter besøget hos lægen nager tvivlen hende. Hun kunne jo godt forsørge et barn, havde pengene til det. Hun var sund og rask. Hendes familie ville støtte hende, det følte hun sig sikker på. Men Juana ønskede bare ikke at få et barn på det tidspunkt med sin daværende kæreste. Og hun ville heller ikke tilbage til gyserlægen fra det mørke 1970'er-højhus. Hun havde hørt om en organisation, der hedder Comadres, som støtter kvinder i Ecuador i forbindelse med abort. Comadres hjælper kvinder med adgang til den nødvendige medicin og ledsager kvinderne, så de ikke står alene med deres abort. Hun ringede til dem og aftalte at mødes i en park for at høre nærmere detaljer. De forklarede, hvad det gik ud på, hvordan en medicinsk abort ville foregå og spurgte ind til, hvor mange uger Juana var henne. Hun skulle også udfylde en formular på en hjem meside, hvor hun bestilte pillerne – det kostede fire us-dollar. De talte også om, hvad hun skulle gøre og sige, hvis noget gik galt i forbindelse med aborten. Hun fik en kontakt til en læge, som ville tage imod hende. Hun ville aldrig kunne sige på hospitalet, at hun har fået foretaget en abort. I Ecuador er det ikke kun kvinden, men også sundhedspersonalet, som straffes, hvis der foretages abort. Og mange læger foretrækker ikke at gøre det for at være på den sikre side. Straffen for en abort er to til fem år for lægen eller personen, som har hjulpet kvinden med at få foretaget aborten.

Efter snakken i parken med en repræsentant fra Comadres var Juana stadig i tvivl. Ordene fra lægen om risiciene kørte rundt i hovedet på hende.

”Jeg var bange for at fortryde. Bange for at føle mig skyldig. På den anden side, hvis jeg valgte at få barnet, var det en beslutning, der gjaldt for evigt. Jeg følte mig alene. Du kan ikke tale åbent om det, og det er en ulovlig handling. Det er frustrerende, at det skal være sådan.”

To uger efter Juana fandt ud af, at hun var gravid, en fredag aften, tog hun pillerne. Den medicinske abort foregik uden komplikationer for Juana.

I LATINAMERIKA er straffen for abort strengest i Nicaragua og El salvador med op til otte års fængsel.

Abort i det skjulte

Sådan er det ikke for alle kvinder, der får foretaget abort i lande som Ecuador. I 2016 døde 14 kvinder i Ecuador på grund af abort. Siden 2013 er 326 kvinder blevet dømt for at have fået foretaget abort i Ecuador. Seks ud af ti af dem var under 19 år. Det er de fattigste og yngste, som straffes – de, som ikke har råd til at betale sig fra sikker og skjult abort. I 2015 blev der foretaget knap 100 ulovlige aborter i Ecuador hos piger mellem ti og 14 år. For aldersgruppen 15 til 19 var tallet over 1.000.

At abort i de fleste tilfælde er ulovligt i Ecuador, betyder langtfra, at kvinder ikke får foretaget abort. Det betyder blot, at de må gøre det i det skjulte, og at de ofte betaler en høj pris ved at risikere deres liv og helbred. Verdenssundhedsorganisationen WHO anslår, at der foretages omkring 150.000 ulovlige aborter i Andes-landet om året. FN har flere gange officielt bedt Ecuador om at ændre loven – således at det bliver tilladt i tilfælde af (alle) voldtægter, incest og hvis fosteret er alvorligt skadet.

For Juana var det en stor lettelse efter aborten: ”Jeg følte, at det var det bedste, jeg kunne gøre. Jeg ville selvfølgelig havde foretrukket ikke at blive gravid. Men nu hvor jeg var blevet gravid uden at ønske det, var en abort den bedste beslutning.”

Abort og mødredødelighed i Uruguay

I Uruguay blev abort delvist legaliseret i 2012, hvilket har medvirket til, at mødredødeligheden er faldet betydeligt, ifølge blandt andet en nyligt offentliggjort videnskabelig artikel.

I 1990'erne var abort den hyppigste årsag til mødredødelighed i landet. Fra 2001 til 2015 stod abort for 37,5 procent af mødredødeligheden, mens den fra 2011 til 2015 kun stod for 8,1 procent. Uruguay er ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO det land i Latinamerika med lavest mødredødelighed.

I Latinamerika er straffen for abort strengest i Nicaragua og El Salvador med op til otte års fængsel.

Ana Cristina Vera er talsmand i organisationen Surkuna, som arbejder for juridisk forsvar af kvinder i Ecuador, som kriminaliseres for at få foretaget abort. Hun er ekstremt kritisk over for tankegangen bag abortforbuddet i sit land: ”I Ecuador opfattes kvinder som personer, der ikke er i stand til at foretage selvstændige beslutninger, og derfor må staten træde til.” Hun mener, der er lang vej igen i Ecuador til ligestilling mellem kønnene: ”Ikke bare til vi når lovliggørelse af abort, men social accept af det,” lyder det fra Ana Cristina Vera.

Abort som menneskeret

Retten til frivillig afbrydelse af graviditet handler i høj grad om respekt af kvindernes menneskerettigheder på flere punkter: retten til liv, frihed og personlig sikkerhed, retten til at leve, retten til ikke diskriminering og lighed og retten til selv at bestemme, hvornår du vil have børn. Ifølge national statistik holder 80 procent i Ecuador op med at studere, når de bliver mor.

Juana har stadig ikke fortalt sine forældre om aborten: ”Jeg håber at kunne gøre det en dag. Men jeg er bange for, at de vil dømme mig. Det er jo også forbundet med, at det er ulovligt. Så føler man, at det er forkert. Det er jo det, samfundet fortæller os. Det sværeste er at skulle lyve om det. At skulle tage beslutningen om at få en abort, helt alene, har virkelig ændret mit liv. Det er den sværeste beslutning i mit liv,” fortæller Juana.

Den 8. august nedstemte Argentina forslaget om delvis lovliggørelse af abort. Som flere udtrykte på sociale medier: ”Vi vender alle tilbage. Næste gang som tsunami.”

*Juanas rigtige identitet er redaktionen bekendt, men vi har valgt at følge hendes ønske om anonymitet.

 

Top

Denne side er artikel 10 af 24 til publikationen "360° – Verden i Udvikling – Nr. 4 · september 2018".
Version nr. 1.0 af 25-09-2018
Publikationen kan findes på adressen http://www.netpublikationer.dk/um/360sept18/index.html