Gå til indhold

Latter kan booste børns håb og drømme i krisesituationer

VÆRKER FRA VERDEN
VERDENS YNGSTE LAND: SYDSUDAN

TEKST OG FOTO: SOFI LUNDIN

”GENNEM vores workshops forsøger vi at inkludere hvert eneste barn og give hver enkelt ’10 seconds of fame’. Der er intet i vores lege, som er ekskluderende, og alle skal gå derfra med en vinderfølelse,” siger gruppeleder Rebecca Tiger.

DER bliver spillet glad musik fra et telt med ben. En dame i funklende kjole blinker til børnene med sine lange grønne øjenvipper. Ved siden af går en mand klædt i gult og med fletninger i håret. ”Male!” råber en dame med blomstrede seler og rund gumminæse. Det betyder hej på det lokale sprog, og de fire klovne fra Sverige har lært mange udtryk for at charmere børnene. Det er ikke mere end et par timer siden, de landede i Sydsudans hovedstad, Juba. Nu er de farveglade figurer omringet af hundredvis af nysgerrige børn i en af byens mange flygtningelejre.

Kunstnerne fra Sverige er fra organisationen Clowner utan Gränser. De rejser verden rundt for at sprede latter og skabe håb blandt børn i krisesituationer. Gruppeleder Rebecca Tiger, som til daglig er skuespiller i Stockholm, har klovnet for børn i mange dele af verden.

”Med vores forestillinger og workshops forsøger vi at sprede glæde, skabe tryghed og opbygge selvtillid blandt børnene. Latter giver håb og skaber drømme. Og med drømme kan man leve længere under vanskelige forhold,” siger Tiger.

OMKRING 85 procent af flygtningene i lejren er kvinder og børn. Mændene kæmper i krigen, der brød ud, da præsident Kiir anklagede vicepræsident Machar for kupforsøg.

Børn kæmper med psyken

På en åben plads midt i flygtningelejren står et lille rødt telt. En langbenet klovn begynder at snorke højlydt inde fra teltet, og latteren spreder sig blandt publikum, der tæller omkring 2.000 børn. Her i lejren for internt fordrevne bor godt 56.000 mennesker. Området kaldes for PoC (Protection of Civilians) og bliver drevet af FN.

Flertallet af indbyggerne er børn, som har boet her, siden kampene mellem landets præsident, Salva Kiir, og hans ærkerival, Riek Machar, brød ud i december 2013. Mange kæmper med traumer fra krigen. Det er disse børn, som holdet af klovne vil nå. I løbet af to uger skal de optræde for tusinder af børn og lave workshops for flere hundrede. De bruger humor og latter som redskaber i det psykosociale arbejde med børnene.

”Når vi laver forestillinger derhjemme, må vi bede børnene om at lægge mobiltelefonen fra dig. Det tager tid at fange svenske børns opmærksomhed. Her får man umiddelbar kontakt og føler, at budskabet når frem i første forsøg,” siger Tiger.

CLOWNER UTAN GRÄNSER:

 • Clowner utan Gränser (CuG) er en svensk organisation af frivillige, som begyndte i 1996.
   
 • Clowns without Borders International er den internationale organisation, som i dag har afdelinger i 15 lande: Spanien, Frankrig, Canada, USA, Belgien, Irland, Australien, England, Finland, Tyskland, Schweiz, Sydafrika, Østrig og Brasilien.
   
 • Klovne, jonglører, akrobater og musikere rejser rundt i hele verden for at sprede håb, latter og glæde blandt udsatte børn. Ungdomsfængsler, børnehjem, flygtningelejre og hospitaler er blandt de steder, kunstnerne besøger.
   
 • Det psykosociale arbejde opbygges gennem scenekunst for at frigøre børnenes livsvilje og styrke deres selvtillid.
   
 • Den internationale organisation fylder i år 25 år. I løbet af de år har kunstnerne holdt over 7.000 forestillinger i næsten 100 lande for i alt omkring to millioner børn.
   
 • Aktiviteterne bliver sponsoreret af både institutioner, privatpersoner og virksomheder. Sydsudan-rejsen blev finansieret af Folke Bernadotte Akademin. Sida, Forum Syd, Arvsfonden og EU’s asyl-, migrations- og integrationsfond er blandt andre sponsorer.

25 år med børn i kriser

Svenske Clowner utan Gränser er en del af den internationale organisation Clowns Without Borders, der blev grundlagt i Spanien i 1993. Ideen opstod, da klovnen Torell Poltrona blev inviteret til at optræde i en flygtningelejr i Kroatien. Flere end 700 børn mødte op til forestillingen, og Poltrona begyndte at tro på klovnens unikke evne til at gøre en forskel for børn i krise. I dag har organisationen afdelinger i 15 lande, og de sidste 25 år har de afholdt flere end 7.000 forestillinger i næsten 100 lande for i alt omkring to millioner børn ramt af konflikt og andre kriser.

Blodig konflikt i verdens yngste land

Midt på dagen er det gloende hedt i lejren. Der er ikke mange steder at søge skygge, og inde i de overfyldte telte kan temperaturen nå op på 45 grader. Nyachan Tutdel kom hertil i 2013. Tre år senere sluttede hendes mand sig til oppositionen, og hun aner ikke, om han er i live eller ej. I dag bor hun alene med sine tre børn her i lejren.

”Jeg var studerende, da krigen brød ud, og havde store drømme. Livet her i lejren er bedre end udenfor, men langtfra godt. Vi føler os utrygge, og folk kæmper med psyken. Børnene har brug for aktiviteter og glæde i hverdagen,” siger moren til tre.

Omkring 85 procent af flygtningene i lejren er kvinder og børn. Mændene kæmper i krigen, som brød ud, da præsident Kiir anklagede vicepræsident Machar for kupforsøg. Titusinder er blevet dræbt i kampene. Det, der begyndte som en politisk magtkamp mellem de to største befolkningsgrupper, dinkaer og nuere, handler i dag om langt mere. Sydsudan er hjemsted for utallige befolkningsgrupper, og disse har forskellige undergrupper præget af indbyrdes vold og konflikt.

HOLDET af klovne har brugt mange dage på at forberede programmet til rejsen til Sydsudan. De studerer kulturen og finder metoder til at få deres budskab igennem.

Massevoldtægter og drab

Den snart fem år lange borgerkrig har nået hver eneste afkrog i verdens yngste land. Kvinder og børn er hårdest ramt. 72 procent af kvinderne i lejren for internt fordrevne i Juba har anmeldt at være blevet voldtaget, siden konflikten brød ud, viste en undersøgelse fra FN’s befolkningsenhed i 2015.

”Jeg glemmer aldrig i 2016, da hundredvis af kvinder blev voldtaget af myndighedernes soldater. Det skete lige her uden for lejren. Mange blev efterfølgende brutalt slået ihjel,” siger Char James.

Før konfliktens udbrud arbejdede han som journalist og komiker inde i Juba. Han havde familie, et rart hjem, og fremtiden tegnede lovende. De sidste fem år har han boet i lejren og er i dag ansat af en lokal bistandsorganisation.

”Hvis jeg bevæger mig uden for lejren, bliver jeg slået ihjel. Vi nuere bliver opfattet som rebeller og bliver straffet for det. Myndighedernes soldater udsætter os for tortur og alle former for diskrimination. Det sker ofte, at de blokerer for transport af mad og vand til lejren her,” siger Char.

”DET her er ikke noget, man gør for penge. Man gør det, fordi man ved, at det gør en forskel. som da børnene i Myanmar holdt op med at lege krig og begyndte at lege klovn i stedet," siger Jonas Sjögren fra Clowner utan Gränser.

Kulturelle forskelle

I et telt fyldt med kegler, balloner og sæbebobler gør klovnene sig klar til næste forestilling. Udenfor står grupper af børn og prøver at komme ind i teltet. Jonas Sjögren har været med Clowner utan Gränser på fem rejser før denne. De fleste af dem til lande, der er ramt af flygtningekriser. Sammen med holdet af klovne har han brugt mange dage på at forberede programmet op til rejsen i Sydsudan. De studerer kulturen og finder metoder til at få deres budskab igennem.

”Selvom børn er børn over hele verden, fungerer de samme metoder ikke ens overalt. Det oplevede jeg i mødet med rohingyaer i Bangladesh. Der er berøring ikke accepteret, og de lader ikke piger deltage i legene. Så må man finde andre metoder, der kan virke,” siger Sjögren.

I mange lande tror folk på magi, og så må holdet tage den del ud af programmet.

”Da vi optrådte på et børnehjem i Burundi, gik børnene i panik og troede, at vi var dæmoner. Vi mødte mange vrede voksne, som ville have os ud derfra. Så måtte vi sætte os ned midt i folkemængden og vaske sminken af for at berolige folk,” siger Tiger.

Det psykosociale arbejde, som klovnenes rejser bygger på, er krævende. Hver workshop tager timevis at planlægge.

”Gennem vores workshops forsøger vi at inkludere hvert eneste barn og give hver enkelt ’10 seconds of fame’. Der er intet i vores lege, som er ekskluderende, og alle skal gå derfra med en vinderfølelse,” siger Tiger.

”MALE!” Det betyder hej på det lokale sprog, og de fire klovne fra Sverige har lært mange udtryk for at charmere børnene.

Klovnenæsen åbner grænser

Når klovnene lærer børn akrobatik og dans inde i teltet, står der mange børn udenfor og prøver at smugkigge med. Der er tydeligvis et enormt behov for underholdning og aktiviteter her i lejren.

”Krigen har taget barndommen fra unge piger og drenge. Nu kræver det et kæmpe arbejde at bygge deres fremtid op. Børnene har brug for at blive set, og vi må udstyre dem med redskaber og viden,” siger Kenneth Juma fra organisationen African Youth Action Network.

Repræsentanter fra flere organisationer, heriblandt African Youth Acton Network, mener, at der er alt for lidt opmærksomhed på psykosocialt arbejde.

”Vi får ofte kram og venlige ord fra de lokale ansatte. De takker os for, at vi ser børnene og tager os tid til dem,” siger Sjögren.

Han hylder klovnens unikke egenskaber.

”Der er noget uskyldigt ved en klovnenæse. Den røde næse åbner grænser og bringer mennesker sammen. Du kan nå alle på tværs af kultur, sprog og religion,” siger han.

Som klovn har han udsat sig selv for mange risici, og som frivillig kunstner får han ikke løn for sit arbejde.

”Det her er ikke noget, man gør for penge. Man gør det, fordi man ved, at det gør en forskel. Som da børnene i Myanmar holdt op med at lege krig og begyndte at lege klovn i stedet. Eller da fædrene i Bangladesh, som havde kritiseret os for at lade piger lege, pludselig gav os lov til at inkludere deres døtre. Det her er det vigtigste, jeg nogensinde har gjort,” siger Sjögren.

SYDSUDAN

 • Sydsudan er verdens yngste land og blev uafhængigt fra Sudan i juli 2011 efter en borgerkrig, der havde varet fra 1983 til 2005. Det er den længste sammenhængende periode af borgerkrig i hele Afrikas historie.
   
 • I december 2013 begyndte en etnisk præget borgerkrig, da præsident Salva Kiir fra dinka-folket fyrede vicepræsident Riek Machar, som tilhører befolkningsgruppen nuere.
   
 • Væbnede oppositionsgrupper i nabolandet Sudan gav tidligt deres opbakning til den sydsudanske regering i konflikten i Sydsudan. Det samme gjorde nabolandet Uganda. Krigen er en regional konflikt, hvor alle plejer egne interesser.
   
 • Flere end fire millioner mennesker har måttet forlade deres hjem som følge af konflikten. Heraf er flere end to millioner flygtet ud af landet.
   
 • I februar 2017 blev der erklæret sultkatastrofe i dele af Sydsudan. 100.000 mennesker var ramt af sult, mens én million var på randen af katastrofe. FN kalder det en menneskeskabt sultkatastrofe forårsaget af borgerkrig og økonomisk sammenbrud. Børn udgør over 60 procent af alle landets flygtninge.
   
 • Lederne Salva Kiir og Riek Machar underskrev en fredsaftale i august 2015, og Riek Machar blev genindsat som vicepræsident. I juli det følgende år brød der atter voldsomme kampe ud i hovedstaden, Juba, mellem Machars oprørere og regeringsstyrkerne. Præsident Kiir fyrede igen vicepræsidenten.
   
 • I juni 2018 blev endnu en fredsaftale mellem Kiir og Machar underskrevet. Sudans præsident, Omar al-Bashir, var mægler sammen med Ugandas præsident, Yoweri Museveni.
   
 • Danmark har længe været involveret i Sydsudan. Målet med engagementet er at støtte fredsprocessen, at styrke beskyttelsen af civile, at skabe bedre levevilkår for hele befolkningen og at opbygge et forenet og fredeligt land.

 

Top

Denne side er artikel 8 af 24 til publikationen "360° – Verden i Udvikling – Nr. 4 · september 2018".
Version nr. 1.0 af 25-09-2018
Publikationen kan findes på adressen http://www.netpublikationer.dk/um/360sept18/index.html