Gå til indhold

Update: Nyt fra nærområderne

FOTOS: SOUHA ALMERSAL, RED BARNET

Algoritme viser vej til jobs

Hvis en flygtning skal genbosættes i et vestligt land, hvor er chancen så størst for, at vedkommende vil kunne få et job? Forskere på Stanford University har forsøgt at give svar på dette gennem udviklingen af en algoritme, som udregner sandsynligheden baseret på en lang række faktorer. Det kan potentielt gøre genbosættelse mere effektivt. Algoritmen er blevet testet i USA og Schweiz, hvor flygtninge normalt bliver fordelt på baggrund af henholdsvis kapaciteter og proportionel fordeling. I begge lande var computerens udregninger i stand til at øge flygtninges mulighed for at finde et job. I USA blev chancen forøget med 25-50 procent og i Schweiz med 73 procent.

/RBL


 

Computerspil bringer elever i øjenkontakt med flygtninge

AF RASMUS BØGESKOV LARSEN

Den syriske borgerkrig fortsætter ufortrødent år efter år, og de utallige historier om død og lidelse har tyndslidt folks empati. For at øge danske skoleelevers forståelse af den syriske flygtningesituation har Red Barnet taget nye metoder i brug i deres skoletjeneste. Det sker med et computerspil, som Red Barnet har udviklet med støtte fra Mellemfolkeligt Samvirke og Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram. I onlinespillet Deadline Syrien skal eleverne selv spille rollen som journalist og aktivt opstøve informationer. Ligesom en journalist står de selv ansigt til ansigt med flygtningene og hører deres historie.

"Platforme som Deadline Syrien kan være med til at gøre dybdejournalistikken underholdende og interessant for netop det unge publikum," siger Lina Ejeilat, chefredaktør for det uafhængige jordanske medie 7iber. Hun

har været med til at indsamle det materiale fra Jordan, som anvendes i spillet. Den anden halvdel af materialet er indsamlet på danske asylcentre. Målet er, at eleverne sammensætter de historier, som de synes, verden skal høre.

"I Deadline Syrien har vi lavet et system, hvor eleverne løbende tager stilling, vurderer, perspektiverer og diskuterer," siger Asta Wellejus, hovedproducer og medskaber af Deadline Syrien.

 

Yazidi-kvinder føler sig misbrugt af pressen

Historierne om Islamisk Stats sexslaver nåede hele verden rundt og skabte fornyet forargelse over terrorbevægelsens grænseløse brutalitet. Men et nyt studie viser, at ofrene føler sig svigtet af den internationale presse.

I 2014 tog IS hundreder af kvinder til fange, da de erobrede den irakiske by Sinjar, hvis indbyggere tilhører det kurdisk-talende religiøse mindretal yazidierne. Kvinderne blev udsat for systematisk voldtægt, og kun et lille antal lykkedes med at undslippe deres fangevogtere. De overlevende mente, det var vigtigt for omverdenen at forstå, hvad der var overgået yazidierne. Men mange følte sig ofte misbrugt af de journalister, der flokkedes i Kurdistan for at viderebringe historierne. Det viser et nyt studie foretaget af en sociolog og en menneskeretsadvokat med speciale i vold mod kvinder. 85 procent af de ofre, som forskerne talte med, havde oplevet journalister, der ikke overholdt god presseetik. Kvinderne oplevede, at de blev sat under pres for at fortælle om forfærdelige hændelser, som de ikke ønskede at genoplive, samt at journalisterne ikke sørgede for at beskytte deres identitet. Mange blev også fortalt, at det ville gøre en forskel for dem, hvis de fortalte deres historie, men har ikke oplevet, at det rent faktisk skete.

"De tager vores historier, men de gør intet for os," siger en af kvinderne i rapporten.

/RBL

Annonce: Sankt Josef's International School (www.sktjosef.com)
Annonce: Udenrigsministeriets oplysningspulje (www.oplysningspuljen.dk)

 

Top

Denne side er artikel 20 af 27 til publikationen "360° – Verden i Udvikling – Nr. 3 · juni 2018".
Version nr. 1.0 af 11-06-2018
Publikationen kan findes på adressen http://www.netpublikationer.dk/um/360juni18/index.html