Gå til indhold

Set fra oven – Tænk, skab, gør en forskel

FOTOSERIE
VERDENSMÅL

Den verdensberømte fotograf Yann Arthus-Bertrand lægger i en ny bog luftfotos til at anskueliggøre verdens-mål, så de griber, chokerer og engagerer.

TEKST: SUSANNE SAYERS
FOTOS: YANN ARTHUS-BERTRAND

ISBJERGE og adeliepingviner, Adelie Land, Antarktis (sydpolen) (66° 00' s - 141° 00' E). Illustration af FN’s Verdensmål 13: klimaindsats.
KILLICK STENIO VINCENT, kvarter i Port-au-Prince, Haiti (18° 30' 39.25" N - 72° 17' 41.41" W). Illustration af FN's Verdensmål 1: Afskaf fattigdom.

2030 NOW

Bogen 2030 Now udforsker verdensmålene gennem fotos, kunst, interviews med aktivister fra hele verden og en række kendte, som kæmper for at gøre verdensmålene til virkelighed. Bogen udkommer primo marts og bliver også til en gratis skoleplakatudstilling, der sendes til alle skoler senere på året. Bag projektet står Life Exhibitions. www.2030NOW.com

En utopi er en vision, som ikke er gået i opfyldelse endnu.

På den måde er FN’s bæredygtighedsmål for 2030 en utopi. Men som tidligere vicegeneralsekretær for FN Jan Eliasson siger, er målene i virkeligheden en overlevelsespakke for menneskeheden – eller en gps til en bæredygtig fremtid, hvor vi er knap ni milliarder mennesker, som formår at leve sammen på fredelig vis uden at udpine de naturlige ressourcer.

Derimod er målene ikke utopiske på den måde, som mange opfatter utopier: som urealistiske drømmerier. Målene for 2030 kan opfyldes, mener den canadiske psykologiprofessor og forfatter Steven Pinker i bogen 2030 Now: “Optimisterne har fakta på deres side,” siger han. “Det er pessimisterne, som er ude af kontakt med virkeligheden.”

Der er håb, målene er ikke uopnåelige, og vi kan alle gøre en forskel. Bogen 2030 Now udforsker verdensmålene og udkommer medio marts.

Verden over kæmper mennesker for at gøre verden til et bedre sted, og de bliver ved, også når det indimellem går tilbage, eller sejrene udebliver. Nogle af dem er meget synlige, selv på den internationale scene. Andre kæmper i det små og er næsten ukendte for andre end deres lokalsamfund, hvor de til gengæld inspirerer og viser, at vi alle har en rolle at spille, hvis vi ønsker det.

2030 Now bæres ikke mindst af den franske fotograf Yann Arthus-Bertrands fotografier af vores vidunderlige, vilde, smukke, grumme og ærefrygtindgydende verden. Fotografen håber, at billederne vil åbne vores øjne for, hvor meget vi har at kæmpe for. Og verden over engagerer kunstnere sig i verdensmålene og inspirerer os til at tænke nyt, til at tænke “hvad nu hvis …” Hvis vi kan forestille os noget, kan vi skabe det. Ikke altid nu og her. Men før eller siden.

Engang var gratis lægehjælp, løn under sygdom, pension og betalt ferie en utopi. I dag er det virkelighed i mange lande eller på vej til at blive det. Nogle turde tænke tanken, nogle turde kæmpe for den, nogle forvandlede den fra drømmekasteller til noget konkret og håndgribeligt.


REJEFARM, Phang Ngabugten, thailand (8° 23’N, 98° 34’E). Illustration af FN's Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion.

YANN ARTHUS-BERTRAND

er en fransk fotograf, aktivist og journalist, som er særligt kendt for sin bog Earth from Above (1999). Hans billeder fra bogen er udstillet i over 110 byer og besøgt af 120 millioner mennesker. I 2009 blev Arthus-Bertrand tildelt titlen som goodwillambassadør for FN's Miljøprogram.CYKLISTER ved et 2030 NoW event på Israels Plads, københavn, Danmark (55° 40’ 58’’ N 12° 34’ 06’’ E). Illustration af FN’s Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund.

DEN BLÅ LAGUNE, Grindavik, Island (63° 54' N - 22° 25' W). Illustration af FN’s Verdensmål 3: sundhed og trivsel.

MBEUBEUSS LOSSEPLADS i Malika distriktet, Dakar, senegal (14° 48' N – 17° 19' W). Illustration af FN’s Verdensmål 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst.
Annonce: Udenrigsministeriets Oplysningspulje (www.um.dk/da/danida/oplysning/oplysningspuljen)

 

Top

Denne side er artikel 7 af 21 til publikationen "360° – Verden i Udvikling – Nr. 1 · februar 2019".
Version nr. 1.0 af 22-02-2019
Publikationen kan findes på adressen http://www.netpublikationer.dk/um/360feb19/index.html