FSBnyt, nr. 4 – december 2012

FREDS- OG STABILISERINGSBEREDSKABET

Kig kontrollanterne i kortene
Der var kritiske, men konstruktive spark til EU’s valgmissioner da en af verdens førende forsker i valgobservationer, Judith Kelley, holdt oplæg på et par velbesøgte debatmøder i København om valgobservation.
Den åbenhed og gennemsigtighed, som EU og andre, der udsender valgobservatører, forventer og forlanger i de lande, hvor de observerer valg, må de være parate til selv at leve op til, så de også kan blive kigget i kortene, fastslog Judith Kelley, der er dansker, men har boet og arbejdet i mange år i USA, hvor hun er professor ved Duke University i North Carolina. Da hun for en halv snes år siden indledte sin forskning i valgobservation, fandt hun hurtigt ud af, at det var jomfruelig grund, hun betrådte.

Opgør med tabu på vej
Det kan blive legitimt at sige, at nogle valgsystemer er mere demokratiske end andre. Det spår Danmarks – og en af verdens – førende eksperter i valg og valgsystemer, professor Jørgen Elklit.
Mens de fleste opfatter det som helt legitimt, at det internationale samfund, sender observatører til lande for at kontrollere hvor godt eller dårligt, de afvikler valg, har FN og de fleste andre internationale organisationer hidtil holdt sig fra at give de forskellige valgsystemer karakter. Det var, hed det sig, at blande sig utidigt i landets interne anliggender. Men nu kan et opgør med dét tabu være på vej.Billede af publikationens forside

Indholdsfortegnelse:


KIG KONTROLLANTERNE I KORTENE
OPGØR MED TABU PÅ VEJ
DET GODE EKSEMPEL
Meddelelser


Kolofonen


Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K
Danmark

Tlf: 33920000
Fax: 32540533
E-mail: um@um.dk


Denne side er forsiden til publikationen "FSBnyt, nr. 4 – december 2012".
Version nr. 1.0 af 04-12-2012
Publikationen kan findes på adressen http://www.netpublikationer.dk/um/11188/index.htm

 

 
 
 
  Udenrigsministeriet © | www.um.dk