Safari-Jensen på bistandsjagt

Af Helle Maj, Pretoria

Safari-Jensen har boet 25 år i Afrika uden at få en krone i dansk bistand. Han skyder fortsat skarpt med elefant-bøssen mod Danida, MS og andre godtroende fjolser. Seneste skud fra Safari-arrangøren er en klumme på nettet – om dansk bistand til kontinentet.

“Der er nok at gå i gang med – der bliver givet tilskud til make-up kurser – badminton- og fodboldklubber – Frisørforbundet – markedsføring af rejser og fremstilling af yoghurt, hvor Danida bistanden indtil nu fortrinsvis er anvendt til indkøb af udrangerede mejerimaskiner fra Danmark, løn til ejeren og dennes totalt håbløse datter, mens der kun lejlighedsvis har været penge til overs til råvarer i fabrikationen. Ebberød Bank? – nej det er helt vaskeægte DANIDA projekter – eksempler på et enestående og organiseret misbrug af dansk godgørenhed”.

Sådan står det sort på lysebrunt i Holger Jensens nye Fokus på Afrika-klumme på internettet.

- Afrika har altid været så dejligt misbrugt i Danmark. Når bare en sort regering er kommet til magten i Afrika, så kan der falde en atombombe på kontinentet, uden at nogen interesserer sig for det. Tag Zimbabwe: Det var et selvforsynende land med en god infrastruktur. I dag er det et u-land, hvor halvdelen af befolkningen overlever på nødhjælp fra omverdenen, den frie presse er destrueret, og såvel retssystemet som det politiske system totalt korrumperet. Alt sammen uden at det har givet særlige dønninger hos de traditionelt højtråbende organisationer som Danida, Folkekirkens Nødhjælp eller MS. Jeg vil gerne prøve at skabe en kritisk interesse for, hvad der egentlig foregår i Afrika, siger Holger Jensen til Udvikling.

Konkurrenceforvridende bistand

’Åh, nej. Ikke Safari-Jensen igen’, vil mange måske sukke. Det er dem, der husker den unge herregårdsskytte fra Thy, der drog til Sydafrika i 1980 og trods sanktioner mod apartheidstyret – og til stort raseri for danske anti-apartheid-aktivister – fragtede danske turister på jagtsafari til landet. Manden der mente, at de sorte altid vaklede et skridt tilbage, når de hvide raskt gik to skridt frem.

Sydafrika er siden kommet af med apartheid. Men Jensen er der endnu. I sin nye klumme på nettet kaster jægeren og safari-arrangøren sig over det, han ved mest om: Bistand til turisme og til naturbevarelse.

- For mig har det været dybt generende, at der kommer et dansk rejsefirma spadserende til Afrika med u-landsbistand i halen. Det kan jeg ikke se, er nødvendigt. Vi er mange, der har overlevet gennem salg af kvalitetsrejser uden nogensinde at modtage offentlig støtte, siger Holger K. Jensen.

- En minister har personligt fortalt mig, at man er ret så ligeglad, blot midlerne bliver givet ud i henhold til de politiske aftaler. Min trøst må være, at jeg ikke selv er skatteborger i Danmark. Men konkurrenceforvridende er det, fastslår han.

På sin hjemmeside stiller Jensen spørgsmålstegn ved værdien af støtten fra Udenrigsministeriets Privat Sektor program til konkurrenten.

“Var det hele et kæmpestort fupnummer, som størsteparten af de sydafrikanske Business-to-Business projekter, hvor de lokale sorte partnere oftest forsvandt eller rendte med kassen? Netop Jyllands-Posten påviste nemlig i en artikelserie, at hver midlertidig arbejdsplads skabt gennem projekterne havde kostet mere end 1 million kroner i gennemsnit – et vanvittigt beløb i Afrika, hvor man kunne ansætte 100 ufaglærte arbejdere på fuldtid i 10 år for det samme beløb”.

Bistanden – en moralsk sovepude

Jensens anden kæphest i Afrika-klummen er dansk bistand til naturbevarelse. Ikke at Jensen har noget mod naturbevarelse. Som jæger ligger det ham ret meget på sinde, at Afrikas vilde dyr ikke bliver udryddet. Men afrikanerne kan godt klare arbejdet, hvis de ellers tog sig sammen, mener han.

- Tusindvis af hvide farmere har skabt et økosystem med vildtarter og dermed skabt gode arbejdspladser i Sydafrika. Hvis Afrikas lande havde regeringer, som førte en ansvarlig økonomisk politik, så ville den slags projekter for længst være startet med privat kapital, men nu skal danske skatteydere endnu engang bøde for de uansvarlige politikere i Den Tredje Verden, som ikke selv ønsker eller gider beskytte dyrelivet.

Holger Jensen holder til i Pretoria, hvor han har et stort gæstehus. Der er swimming-pool og ænder i haven. I spisesalen hænger elefanthoveder, bøfler og gazeller på væggene. Ude i garagen holder to Rolls Royces. Kort fortalt er Jensen en mand, der ikke har brug for dansk bistand. Men det forhindrer ham ikke i at have en mening om den, siger han.

- Danmark bruger bistanden som en moralsk sovepude. Og det er da også fristende at give bistand. Men det kan jo ikke nytte noget, når de afrikanske præsidenter køber privatfly til en halv milliard kroner, når politikere køber flåder af luksusbiler og bruger penge til højre og venstre på privatforbrug. Man må dog trods alt stille nogle krav til de pågældende regeringer og sige: ’Okay, vi hjælper jer, og vi vil også godt sørge for, at I får lagt vandledninger ud i sorte negerlandsbyer, men så må I også prioritere bare en lille smule af jeres egne midler i en lille smule ordentlig, social retning, så I går bare en lille smule op i at hjælpe jeres egen befolkning’, siger Holger Jensen.

I øvrigt mener Jensen        

- Det er jo fuldstændigt unødvendigt at give bistand til de fleste lande i Afrika. De har glimrende ressourcer, muligheder, billig arbejdskraft og kunne udvikle deres eget økonomiske system uden hjælp udefra.

- Det må man så konstatere, at de pågældende regeringer ikke har gjort. Hensigten med bistanden har derfor nok været at hjælpe der, hvor afrikanske lande har fejlet. Men det har Danmark gjort på en facon, som er ineffektiv og rent ud sagt konkurrenceforvridende, siger den danske Afrika-veteran.

Holger Jensen lægger ikke skjul på, at han havde håbet, Fogh-regeringen ville have sat mere fokus på u-landsbistanden.

- For det med, at jeg siger nogle meget onde ting om Danida, er ikke rettet mod personer. Det er rettet mod nogle principper, slutter Holger Jensen forsonligt til Udvikling. Knap så forsonlig er hans teaser til næste Afrika-klumme på nettet:

“I næste måned fortæller vi om hvorledes udenrigsminister Per Stig Møller helt bevidst syltede en kritisk rapport om dansk ulandsbistand i Sydafrika... Læs om hvorledes en rapport i millionklassen fra Miljøministeriets ulandsbevilling, som havde været undervejs i årevis, havnede i en skrivebordsskuffe uden nogensinde at finde nogen anvendelse. Se hvorledes det statsstøttede Mellemfolkeligt Samvirke fortsætter samarbejdet med Mugabe's terrorregime flere år efter at Danmark officielt indstillede al bistand til landet.”

Citaterne i kursiv er fra Holger Jensens klumme. Den kan læses på:

http://jensensafaris.com/fokus99.htm

Helle Maj er freelancejournalist og bosat i Karen, Kenya.

E-mail: mayday@maydaypress.com
Denne side er kapitel 39 af 40 til publikationen "Udviklíng nr. 5".

Publikationen kan findes på adressen http://www.netpublikationer.dk/um/5675/index.htm

 

 
 
 
  © | www.um.dk