Gå til indhold

De drømmer stadig

VÆRKER FRA VERDEN
SYRIEN

KRIGEN I SYRIEN har snart stået på i syv år, og krigens største tabere er de syriske børn. De er blevet drevet på flugt, og mange lever et liv i stor fattigdom, uden skolegang og med en tabt barndom. Men man holder ikke op med at drømme, selv hvis man kun kender en virkelighed i krig og på flugt.

Fotoudstillingen De drømmer stadig giver et råt billede af børnenes liv i nærområdet og et indblik i deres fortid – og fremtid, som de håber, den vil se ud. Det er en udstilling om håb, tab, krig, savn og drømme.

/ LOUISE STIGSGAARD

SAFWAN, 12 ÅR, HOMS:
"Jeg drømmer om at komme tilbage til Syrien, for der har jeg mine bedste minder. Min mor levede stadig, da vi var i Syrien. Nu er hun død." Safwan er flygtet fra Syrien til Tyrkiet med sin far og søskende. Hans far var ikke i stand til at tage sig af børnene, så han overlod dem til et børnehjem.
AHIN, 11 ÅR, ALEPPO:
"Jeg drømmer om at blive børnelæge. Når jeg går i seng om aftenen, tænker jeg på, hvordan jeg skal blive det."
Ahins bedste minde fra Syrien er vennerne, og hvordan de legede sammen i skolen. Ahin elsker den undervisning, hun får i flygtningelejren. Da de skulle flygte fra Syrien, overtalte hun sine forældre til, at hun måtte tage sine skolebøger med.

FACE THE WORLD:

Fotograf Lars Schmidt og skribent og lærer Maren Elise Skjerlie Gilling udgør Face The World. De har gennem de sidste år arbejdet målrettet med Børn på flugt. I 2017 tilbragte de en måned langs den syriske grænse i Tyrkiet, hvor de har interviewet cirka 250 syriske flygtningebørn på skoler, i flygtningelejre og på børnehjem. Resultaterne er blandt andet blevet til undervisningsmaterialet ”Min ven fra Syrien”, som Red Barnet nu bruger på sin undervisningsplatform. (Se link). Endvidere har de udarbejdet fotoudstillingen De drømmer stadig, som har været udstillet på Frederiksberg Rådhusplads, hvorefter den rejser videre til andre byer i Danmark. Maren Gilling og Lars Schmidt har også været tilknyttet undervisningssitet www.flygtningeborn.dk, hvor de har lavet platformens undervisningsmateriale og produceret diverse film til brug i undervisningssammenhæng.

Link: redbarnet.dk/skole/naar-katastrofen-rammer/min-ven-fra-syrien/


ABDUL, 11 ÅR, ALEPPO:
"Jeg drømmer om at blive tryllekunstner og stå på store scener i hele verden og underholde andre. Jeg skal være så god til at trylle, at jeg kan få ting til at forsvinde."
AYA, 12 ÅR, IDLIB:
"Jeg drømmer om, at tingene bliver, som de var inden krigen. Vi boede i Damaskus, og jeg var så glad og lykkelig. Min mor var i live, og vi havde et godt liv. Nu bor jeg i en garage og arbejder på gaden. I fremtiden ønsker jeg at blive skolelærer."
Det, Aya savner mest fra Syrien, er sin mor. Moren blev dræbt, da et bombefly ramte deres hus. Aya husker, at moren fortalte mange historier. Hendes yndlingshistorie var om en kat og en mus. Musen tog mælken fra katten – resten har Aya glemt. Aya savner også sin 14-årige søster, som blev giftet væk i starten af året til en gammel mand.

 

Top

Denne side er artikel 22 af 27 til publikationen "360° – Verden i Udvikling – Nr. 4 · oktober 2017".
Version nr. 1.0 af 27-10-2017
Publikationen kan findes på adressen http://www.netpublikationer.dk/um/360_verden_i_udvikling_okt_2017/index.html