Gå til indhold

360° – Verden i Udvikling

Nr. 5 · december 2017

Resumé

Kære læser,
Dette nummer er spækket med spændende reportager fra vores dygtige journalister og fotografer, der har rejst vidt og bredt for at fortælle dig om verdens udvikling - også der hvor medie-spotlightene ikke normalt når hen.

Vi tager blandt andet pulsen på ytringsfriheden i Mellemøsten og Mexico.

DEN SIDSTE SKARPE BLYANT
Egypten-journalisten Rasmus Bøgeskov Larsen har interviewet den seje karikaturtegner Doaa Eladl om hendes satire, som giver et ærligt indblik i den egyptiske virkelighed - men som det ikke er meningen, du skal grine af.

Khalid Albaihs giver både kram og øretæver i sine politiske karikaturer til magthaverne i hjemlandet Sudan og verden over. I august flyttede han til København som Fribytegner med et værtskab fra PEN til forfulgte kunstnere. Se hans anbefalinger af syv arabiske karikaturtegnere, som spiller højt spil.

MORD SOM CENSUR
I Mexico har pressefriheden igennem det seneste årti ændret sig til en alvorlig ytringsfrihedskrise. Journalister bliver slået ihjel, uden at nogen bliver dømt, de bliver udsat for voldelige overfald og nyhedsredaktioner bliver angrebet med granater eller udsat for bombeangreb. Journalist og forfatter Peter Christensen reflekterer over behovet for at beskytte journalister for at værne om demokratiet.

Vi dykker også ned i tre store kriser på den globale agenda - Irak, Myanmar og Venezuela.

INGEN VIL GENOPBYGGE SPØGELSESBYEN RAQQA
De civile gidsler i krigen mod Islamisk Stat i Raqqa er befriet, men byen er smadret, og folk finder miner selv i tekander. Imens genopruster Islamisk Stat fra deres skjul i ørkenen. Læs reportagen fra den syriske freelance journalist Daham Alasad, og hør om terrorbevægelsens online krig og indsatsen mod den.

FALMET FRIHEDSIKON I VERDENS HURTIGST VOKSENDE FLYGTNINGEKRISE
Forfølgelsen af rohingyaerne er paradoksalt nok taget til efter Myanmars demokratiske åbning. I 2009 interviewede Ole Damkjær første gang det dengang så højt besungne frihedsikon, Aung San Suu Kyi. Denne gang har den udskældte udenrigsminister dybe, mørke rander under øjnene.

VENEZUELA I OPLØSNING INDEFRA
Hyperinflation, tomme hæveautomater og hospitaler, proviantpakker og lange køer. Latinamerika-journalist Rune V. Harritshøj har besøgt Venezuela, hvor 18 års socialisme-eksperiment har skabt et økonomisk kaos, der har skabt en humanitær krise, fødevaremangel og sendt folk flugt.

Og så beskriver vi udvikling på tværs af det afrikanske kontinent.

TRUCKER-LIV I ØSTAFRIKA: RØVERIER OG DRÆBENDE BUREAUKRATI
Den 34-årige kenyanske trucker Kahindi ”Sulubu” Yeri, må dagligt slås med røvere, bureaukrati og endeløse køer på hans tværs af den Nordafrikanske kooridor holder han hver dag liv i håbet om, at Afrika kan stå for mere end blot to procent af verdens eksport. Journalisten Sven Johannesen og fotografen Martin Kharumwa er taget med hele vejen i Sulubus førervogn.

GHANA PÅ DEN DIGITALE MOTORVEJ
Ghana er i fuld gang med en digital revolution, der skal være med til at ruste landet til en fremtid uden udviklingsbistand fra Danmark og andre donorer. Afrika-journalist Jesper Heldgaard har mødt Moses Baiden, den ghanesiske entreprenør, der sammen med sin danske forretningspartner er i digitaliseringens fortrop.

REGNSKABETS TIME: BØRNESOLDAT ELLER KRIGSFORBRYDER?
For første gang i historien bliver en tvangsrekrutteret børnesoldat stillet for retten, når en kommandant i Herrens Modstandshær anklages for krigsforbrydelser ved Den Internationale Straffedomstol. 4.000 ofre for voldtægt, tvangsægteskab, tortur og slaveri vidner, og uganderne ser med. Men ikke alle mener, at en børnesoldat kan drages til ansvar for sine handlinger. Sofi Lundin fortæller historien i ord og billeder.

EKSPLOSIVE MALI
Fattigdom, krig og lokkende islamister er vilkårene for Malis unge. Mange emigrerer gennem ørkenen til bl.a. Europa. Redaktør Louise Stigsgaard har mødt et par af dem, der mellem terror, børneægteskaber og slum har fået øje på fremtiden.

Indhold

POLITIK & RETTIGHEDER

SIKKERHED & MIGRATION

ERHVERV, TECH OG INNOVATION

IDEER, KUNST OG KULTUR

Bestil et gratis abonnement, tilmeld nyhedsbrev eller kontakt redaktionen på
www.magasinet360.dk
Følg os på Facebook, Instagram og Twitter som @magasinet360

Top

Denne side er forsiden til publikationen "360° – Verden i Udvikling – Nr. 5 · december 2017".
Version nr. 1.0 af 11-12-2017
Publikationen kan findes på adressen http://www.netpublikationer.dk/um/360_verden_i_udvikling_dec_2017/index.html